28 грудня 2015, 15:14, Україна

Аграрії підписали звернення до Президента України

Низка аграрних асоціацій просять Президента Петра Порошенка ветувати закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України й деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходженнях в 2016 році» (реєстраційний номер 3688). Про це сказано в їх відкритому звертанні до Президента, повідомляють «Українські новини».

«Цей закон з врахуванням внесених у нього поправок суперечить національним інтересам України: зберігає й посилює нерівність платників податків, веде до розквіту корупції, знищення середнього й малого бізнесу, насамперед, фермерства; скорочення робочих місць», — сказано у зверненні.

Зазначається, що при підготовці цих змін уряд обіцяв відшкодовувати ПДВ у повному обсязі всім сільгоспвиробникам при експорті зернових і технічних культур.

Але насправді Кабінет Міністрів, на думку аграріїв, запропонував розділити публічний реєстр заявок на відшкодування ПДВ на дві частини, щоб, з слів авторів звернення, забезпечити своєчасне відшкодування великим експортерам, а підприємцям, які не увійшли до кількості вибраних, відшкодовувати ПДВ за залишковим принципом.

«Насправді уряд навіть не планував відшкодовувати ПДВ у повному обсязі всім аграріям, як і іншим рядовим підприємцям. У бюджеті просто не передбачено достатньої для цього кількості коштів, відповідна стаття видатків була, навпаки, додатково скорочена на 6,6 млрд грн», — підкреслюється в зверненні.

Також зазначається, що це позбавляє середніх і малих фермерів, а також їх об'єднання — кооперативи, можливості вчасно й у повному обсязі одержувати відшкодування ПДВ при експорті всієї своєї продукції, а не тільки зернових і технічних культур; сприяє розвитку корупції при формуванні реєстрів.

У зв'язку із цим, а також з огляду на той факт, що ця норма закону грубо порушує статтю 13 Конституції про захист прав всіх суб'єктів господарювання, аграрії просять Президента ветувати закон про внесення змін до податкового кодексу.