26 січня 2021, 11:35, Україна

Аграрні асоціації вимагають повного відновлення Мінагрополітики

Українські аграрні асоціації та об’єднання вимагають повноцінного відновлення усіх функцій Міністерства аграрної політики. Про це заявив Іван Слободяник, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів та Агро-Продовольчої Ради, інформує Всеукраїнський Конгрес Фермерів.

«Наразі триває ключова дискусія навколо того, чим саме буде керувати Мінагрополітики. Якщо воно буде відновлене з урізаними повноваженнями, то користі з нього буде дуже мало. Будемо відстоювати, щоб аграрне міністерство було повноцінне, а не кульгавою качкою», — наголосив він.

Зазначається, що фактично ситуація між відновленим Мінагрополітики та Мінекономіки з кожним днем стає напруженішою. Перед «ліквідацією» аграрне міністерство було потужною структурою, що складалося з 5 органів центральної виконавчої влади, таких як Держпроспоживслужба, Держгеокадастр, Рибне та Лісове агентства тощо. А ще велика кількість державних підприємств, ключові з яких — Державна Продовольчо-Зернова Корпорація України та Аграрний Фонд, а також кількість установ і землі.

«Після того, як Мінагрополітики припинило своє існування, Рибне і Лісове агентства відійшли до Мінекології, держпідприємства із землею передані у Фонд Держмайна, а решта відійшло до Мінекономіки. І віддавати назад Мінекономіки не збирається. ЗМІ вже повідомляли про те, що Мінекономрозвитку блокує передачу контролю над ветеринарно-санітарною вертикаллю аграрному міністерству», — пояснив голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів та Агро-Продовольчої Ради.

Читати за темою: Агро-Продовольча Рада та Земельна Спілка вдосконалюватимуть земельне законодавство України