15 лютого 2021, 08:00, Україна

Фахівці розповіли, на що звертати увагу під час придбання насіння селекції ВНІС

Одним із чинників збереження якості насіння після кропіткої роботи над ним — це мішки, у яких воно дійде безпосередньо до аграріїв-виробників. Про це розповіла Вікторія Галат, менеджер з продажу ВНІС у матеріалі «Вибір посівного матеріалу за якісними показниками та етапи контролю» на SuperAgronom.com.

Як зауважила фахівець, насіння компанії фасується в тришарові високоякісні паперові мішки від відомого виробника MondiBags. Це дає змогу насінню дихати, зберігати свої посівні якості впродовж тривалого часу, попри перепади температури й вологи, до моменту висіву.

Вікторія Галат надала декілька порад стосовно того, на що аграріям слід звертати увагу під час придбання посівного матеріалу селекції ВНІС.

Насамперед — це етикетка державного зразка. Вона обов’язково має бути глянцевою й містити таку інформацію:

  • виробник;
  • культура;
  • назва гібрида;
  • кількість насінин в одній посівній одиниці;
  • дата фасування насіння;
  • вага мішка;
  • чим протруєне насіння;
  • номер партії, який повинен відповідати вказаному в сертифікаті;
  • індивідуальний номер етикетки, який видається безпосередньо державним Центром сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції.

«Щоб перевірити ці дані, ви можете зайти безпосередньо на сайт ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції» й отримати  всю інформацію щодо гібрида, виробника, номера партії, свідоцтва тощо. Також на етикетці має бути голограма, розроблена за індивідуальним замовленням компанії ВНІС. На ній міститься логотип нашої компанії. Наступне, на що звертаємо увагу, — QR-код. Відсканувавши його, ви автоматично переходите на сайт компанії — в розділ, де зазначено, як захистити себе від підробки», — додала Вікторія Галат.

За її словами, варто також ознайомитись з іншою частиною етикетки, де вказані рекомендації щодо зберігання насіння та технології вирощування.

«Хочу також звернути увагу на те, що мішки насіння соняшнику та кукурудзи врожаю 2020 року зроблені у поєднанні білого та зелених корпоративних кольорів, з відповідним зображенням культури, яку ви придбали. А на дні мішка, яке виконано у жовтому кольорі, вказано абсолютно всю лінійку гібридів, з відміткою біля назви гібриду, який ви придбали. Вона відповідає насінню в мішку і назві гібриду на етикетці», — підсумувала фахівець.