2 березня 2021, 17:05, Україна

На Херсонщині через отруєне зерно продовжують гинути птахи

У заповіднику Асканія-Нова на Херсонщині продовжується масова загибель перелітних птахів. Про це повідомляє Херсонці.

Зазначається, що 1 березня на території дендропарку та ставків тут виявили 234 загиблих пернатих — у тому числі близько трьох десятків «червонокнижних» огарів. Але серед них з’явилися ще і рідкісні хижі птахи: орлан-білохвіст, кречет, канюк степний, польовий лунь.

За версією вчених, ті ж огари могли харчуватися отруєним зерном, розкиданим на полях як приманка для гризунів, а крилаті хижаки, своєю чергою, споживали цих птахів. При цьому не виключено, що ситуація буде погіршуватися.

«Чотири дні тому почався весняний переліт диких птахів. Пересікаючи Чорне море, ті ж сірі журавлі зупиняються відпочити на території заповідника. А харчуватися літають на сусідні поля, де як і раніше розкидане отруєне зерно. Виходить, чим більше таких гостей до нас прилетить, тим більше загине. До речі, уже відмічені факти загибелі птахів і у Одеській області. Проблема набуває загальнонаціональний, якщо не міжнародний масштаб», — говорить директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко.

Нагадаємо, у січні у заповіднику «Асканія-Нова» за тиждень вимерло близько 185 журавлів, занесених до Червоної книги.

Водночас через масову загибель птахів експорт зернових, вирощених на Херсонщині, можуть заборонити або ввести на нього загороджувальні мита.