20 квітня 2021, 15:00, Земля

Село на Сумщині протестує проти розорювання заливних лук

На Сумщині мешканці села Ігорівка, що біля річки Сейм, протестують проти розорювання заливних лук та знищення місцевої природи. Селяни викликали поліцію й сіють на оранці лаванду. Фермер говорить, що діє за законом. Про це повідомляє Суспільне.

За словами жителів села, минулого року рівень води в колодязях впав до двох метрів. Пов’язують зникнення води в колодязях із розорюванням заливних лук в інших селах вздовж Сейму. Місця, де вони випасали худобу, теж почали розробляти фермери з Бурині.

12 квітня селяни завадили розорюванню заплавних лук і викликали поліцію. На зустрічі із представником фермерського господарства, яке взяло землю в оренду, агроном ФГ «Степок» наголосив, що за оренду землі господарство сплатило кошти в місцевий бюджет і в разі, якщо вони порушили будь-які норми — готові сплатити і штраф.

Деякі мешканці Ігорівки вирішили боротися з оранкою на лузі квітами — висадили тюльпани та інші рослини й готові чергувати в полі, щоб не дати аграріям розорати решту лук.

«Якщо розорюються ці землі, то зникають заплавні озера, болота та струмки, з яких до русла просочується вода. Це приведе до руйнування екосистем, обміління річки. Будемо поступово спостерігати, як зникає річка. Тому треба категорично заборонити взагалі щось робити в заплавах річок», — каже еколог Сергій Шевченко.

За зверненнями мешканців Ігорівки в поліції відкрили кримінальне провадження — «самовільне захоплення земель», тривають слідчі дії.Коли й на яких підставах сіножаті були переведені в орні землі, у головному управлінні Держгеокадастру наразі не коментують.