9 червня 2021, 16:10, Україна

В Європі більший попит на органічні ЗЗР, ніж в Україні — думка

В європейських аграріїв більший попит на ентомологічні засоби біологічного захисту рослин (трихограми), ніж в українських. Про це розповів Дмитро Грогуленко, директор ПП «Агрономіка» під час конференції «Органік: знання, досвід, результати», яка проходила в рамках Міжнародної виставки «АГРО-2021». Про це інформує Kurkul.com.

За словами науковця трихограма — корисна комаха (ентомофаг), мікроскопічних розмірів (менш як 1 мм), яка знищує понад 60 видів шкідливих метеликів: совок, вогнівок, біланів, листокруток тощо. Особливістю трихограми є те, що вона знищує шкідників ще на нешкодочинній стадії їх розвитку. 

За його словами, великі господарства не хочуть чекати, а обробляють поля хімією, яка має швидку дію.

«В Україні несприятливий клімат. А чому? Бо великі господарства не хочуть чекати 1 чи 2, щоб трихограми знищили шкідників, а стараються по швидше, кроплять хімією. А через хімію, як ви знаєте, все пропадає — і бджоли, і люди, і екологія руйнується», — зазначив Дмитро Грогуленко.

Проте, за його словами, є альтернатива — це біологічні засоби захисту.

Як додав фахівець, наразі ними вже користуються в Словаччині, Германії, Румунії, Польщі.

«На сьогодні в Україні не компенсують використання органічних ЗЗР. Наступного року сподіваємось запровадять відшкодування. У Європі система компенсацій діє вже 30 років. Там фермерам, які використовують органічні засоби, держава компенсує 30-40% на їх закупівлю», — додав Дмитро Грогуленко.  

Читайте також: Вітчизняні аграрії зможуть вирощувати медичний канабіс