2 лютого 2016, 12:54, Молоко

Затверджувати мінімальні ціни на молоко зараз не варто

Днями знову спливла споконвічна тема мінімальних закупівельних цін на молоко, пише «Інфагро».

Перший місяць року минув, але невирішеними залишаються багато питань і у виробництві молока і молокопродуктів, і у перспективах зовнішньої торгівлі молокопродуктами.

Нововведення українських законодавців явно не сприяють розвитку галузі. Виявляється Мінфін зараз не у змозі адмініструвати придуманий ним ПДВ в агросекторі. Так що закон є, а що з ним робити чиновники не знають.

Ще у минулому році, напередодні місцевих виборів у першому читанні ВРУ був прийнятий законопроект, згідного з яким переробники повинні платити населенню за молоко другого сорту 4 грн.

Зараз профільний комітет рекомендує парламенту прийняти його у другому читанні у цілому як закон.

Введення подібного цінового регулювання у молочній галузі маразм повний. Але є надія, що депутати за це не проголосують, адже найближчим часом нових виборів начебто не намічається — подібний популізм зайвий.

Недоречним виглядає цей закон ще й тому, що за існуючим законодавством з 1 січня 2017 р. в Україні і зовсім не можна буде закуповувати молоко у населення (якщо, звичайно, депутати знову не продовжать відстрочку набуття чинності прийнятого ними колись закону.