3 лютого 2016, 11:19, Україна

Після зняття мораторію на ринку буде 7% землі — експерт

Реально ринок землі може працювати після прийняття закону про обіг сільськогосподарських земель, який хочуть зробити до березня або до квітня цього року, про це в інтерв'ю «Грушевського, 5» сказав член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Кучер.

«Я категорично проти цього. У принципі, рано чи пізно, цей ринок буде, але у ситуації, якій ми знаходимося зараз, можна очікувати соціального вибуху. Якщо сьогодні продавати землю, скільки вона буде коштувати? Дуже дешево», — упевнений він.

За його словами, всі відразу думають, що ринок землі ввели і відразу все продали. На ринку буде 5-7% землі, не більше. У нас на сьогодні дуже добре відпрацьований механізм оренди землі.

Знову ж звернусь до прикладу США, коли я там був. У середнього фермера в Айові десь 300 га землі плюс 100 га в оренді. Тобто є механізми купівлі-продажу, а є механізм оренди, який в Україні сьогодні добре працює. Якщо ми введемо ринок землі зараз, ми просто себе погубимо», — вважає Микола Кучер.