4 лютого 2016, 11:16, Україна

Загибелі посівів не буде, але можливі їх ушкодження — Адаменко

Синоптики заявили, що тепла погода збережеться в Україні як мінімум до середини лютого, повідомляє «УНІАН».

Аномально висока для лютого температура повітря, яка протримається як мінімум до середини місяця, не приведе до передчасного відновлення вегетації озимих, що виключає небезпеку пошкодження посівів у разі подальшого різкого похолодання до мінусових температур.

Такий прогноз озвучила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

«Навіть таке тепло не провокує розвиток посівів, тому що ґрунт холодний, у ньому є мерзлий прошарок. Незважаючи на те, що це аномальне тепло, для рослин цього тепла недостатньо. Дуже раннє відновлення вегетації загрожує ушкодженнями у разі подальшого похолодання. На сьогодні загрози таких погодних умов я не бачу», — сказала вона.

Експерт повідомила, що тепла погода збережеться в Україні як мінімум до середини лютого.

«За прогнозом, до 12-14 лютого повернення морозів не буде», — сказала метеоролог, зазначивши, що середньодобова температура повітря зараз перевищує лютневу норму на 5-10 градусів.

Також додала, що абсолютно точно спрогнозувати погодні умови на весь місяць неможливо. Але навіть якщо поточний прогноз не підтвердиться і замість стабілізації погодних умов станеться ще більше потепління з подальшим періодом морозів, це не призведе до загибелі посівів, можливі тільки ушкодження.