13 жовтня 2021, 09:00, Олійні

Експерт назвав причини зростання ціни соняшнику

Ситуація на ринку палива підтримує тенденцію до зростання ціни соняшнику. Тому аграріям не варто розраховувати на падіння цін олійних. Таку думку висловив директор аналітико-консалтингової компанії Barva Invest Ukraine Юрій Гаврилюк, інформує Latifundist.com.

«Також, у зв'язку з відносно невеликим обсягом виробництва пальмової олії в Малайзії і стабільно високим попитом на нього у Китаї та Індії, ми отримали зростання ціни соняшникової олії і відповідно самого соняшнику», — розповів Юрій Гаврилюк.

Зі слів експерта, українські аграрії не поспішають продавати соняшник, через достатнє фінансування, а питання звільнення місця на складах вирішується в першу чергу продажем пшениці та інших ранніх культур.

«Відповідно, навіть попри рекордний врожай, ми бачимо стабільно високу ціну на соняшник. Краш-маржа переробників поки досить комфортна, хоча і не така висока, як зазвичай в цей період», — прокоментував він.

Крім того, як додав Юрій Гаврилюк, види рослинної олії частково взаємозамінні, і трейдери купують ту, яка дешевше. Зараз соняшникова олія найдешевша. При цьому нафта і ПММ корелюють з олією, тому що її використовую при виробництві біодизеля.

Читайте також:

В Україні завершується висів озимого ріпаку

Аграрії Харківщини завершили збір круп’яних культур

Росія випередила Україну за темпами збору кукурудзи