4 листопада 2021, 10:00, Земля

В Україні вартість сільськогосподарських земель визначатимуть по-новому

Вчора КМУ затвердив нову методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Ця методика застосовуватиметься до всіх видів ділянок включаючи землі сільськогосподарського призначення. Повідомляє Kurkul.com.

Відтепер вартість землі визначатиметься так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу (наприклад, для земель с/г призначення це 27,5 тис. грн/га) та п'ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу.

«Зокрема коефіцієнти включать те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об'єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні фактори її місцерозташування. Це все впливатиме на кінцевий розмір НГО», —розповів Міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко.

З його слів, раніше існували три різні методики оцінки. Як наслідок, показники оцінки сусідніх ділянок могли сильно відрізнялися між собою. Зараз уряд уніфікував методику затвердження такої оцінки, звівши все в один документ. Запроваджено зрозумілі й прозорі правила складання землеоціночної документації.

Методика набуває чинності наприкінці 2021 р.

Читайте також: