10 грудня 2021, 17:00, Молоко

Україна укріпилась в статусі нетто-імпортера молока

Внаслідок відсутності належної державної фінансової підтримки діяльності в молочному скотарстві та молокопереробці на тлі триваючої кризи в молочній галузі, Україна в останні роки суттєво знизила обсяги експорту молокопродуктів. За розрахунками науковців, показник експорту молокопродуктів у 2022 році може опуститись до найнижчого за часів незалежності України рівня у 300 тис. т.

Про це розповів завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, пише Kurkul.com.

За його словами, обсяги експорту молокопродуктів (груп 0401-0406 УКТ ЗЕД) суттєво знижуються з 2018 р.

«У 2018 р. обсяг експорту у перерахунку на молоко перевищував 800 тис. т, у 2021 році він очікується на рівні лише 350 тис. т, тобто складе лише 44% відповідного показника 2018 р., 62% — показника 2019 р. та 92% минулорічного обсягу експорту молокопродуктів у перерахунку на молоко», — розповів науковець.

Читати за темою: Молоко та молочні продукти: географія продажів, імпортери, обсяг експорту і виробництва

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, показник експорту молокопродуктів – у перерахунку на молоко — у 2022 р. може опуститись до найнижчого за часів незалежності України рівня у 300 тис. т, тобто скласти менш як 40% від показника 2018 р.

«Такого низького обсягу експорту молокопродуктів не спостерігалось навіть у 2015 р. — на тлі одномоментної втрати потужного російського ринку збуту. Якщо у 2020 р. Україна перетворилась на країну — нетто-імпортера молока, то у 2021 р. вона укріпилась у цьому статусі», — зауважив Леонід Тулуш.

Внаслідок відсутності належних обсягів державної підтримки вітчизняним молокопереробним підприємствам, зазначив він, складно конкурувати на світовому ринку з країнами з розвиненою молочною галуззю. Як наслідок, Білорусь та Росія поступово витісняють Україну із ринків пострадянських країн, знижуючи вітчизняну частку на цих ринках та перекриваючи ключові напрямки експорту вітчизняних молокопродуктів.