15 лютого 2016, 12:02, Україна

Нардеп озвучив суму корупції у земельній сфері України

Сума корупції на земельному ринку України становить кілька мільярдів доларів. Про це в інтерв'ю FaceNews повідомив народний депутат, голова парламентського підкомітету з питань протидії корупції Юрій Дерев'янко.

«Помножте 10 млн га на $300, і зрозумієте масштаб цієї корупції» — заявив нардеп.

На його думку, рада і уряд саботують подолання корупційних схем з Держгеокадастром.

«Більше десяти мільйонів гектарів землі за межами населених пунктів знаходяться сьогодні у державній власності. З точки зору оренди або можливості передачі комусь її в оренду цими землями розпоряджається Держкомзем. Крім того, у Держкадастру є можливість, наприклад, Вам безкоштовно дати землю, якщо це право не було реалізовано у будь-якому місті України… Чи дійсно це безкоштовно?», — сказав він.

Також народний депутат заявив про невиконання концепції уряду про передачу земель за межами населеного пункту об'єднаним громадам.

«Мало того, у концепції про децентралізацію, затвердженій рішенням уряду, була передбачена обов'язкова передача об'єднаним громадам земель за межами населеного пункту у межах цих громад. Але це не виконується. Питання — чому? Відповідь очевидна — тому що кожен день, кожен тиждень, кожен місяць це приносить комусь неправомірну вигоду, тобто, хабарі», — зазначив нардеп.

На думку Юрія Дерев'янка, необхідно прийняти законопроекти, які дадуть можливість територіальним громадам розпоряджатися землями.