16 лютого 2016, 10:36, Україна

Розподіляти держпідтримку повинні профільні фермерські організації — Кутовий

Міністерству аграрної політики та продовольства разом із парламентом потрібно розробити та затвердити нову модель оподаткування аграрної галузі. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив голова комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий.

На його думку, така необхідність виникла вже давно, але особливо гостро постала після зміни спецрежиму ПДВ для АПК.

«Аналізуючи сучасну податкову систему в АПК, я чесно кажучи, не бачу у ній чіткого місця малому підприємству, яке б сміливо дивилося вперед. Максимум їхньої перспективи — взяти в обробіток ще 200 з гаком га землі, тобто зростання через збільшення обробітку, а не завдяки ефективності та глибині переробки. Отримати суттєву додаткову рентабельність, розвивати переробку, сформувати міцне корпоративне ядро і передати його у спадок дітям — ось цього я, на жаль, не бачу. Але дуже хотілося б, щоб малий та середній бізнеси в Україні дорожчали з корпоративної точки зору», — повідомляє він.

За словами Тараса Кутового, альтернативну форму підтримки аграріїв (саме дрібних і середніх) потрібно зараз прописувати у рамках внесення змін до бюджету.

«Вкрай необхідним внесення змін до бюджету в контексті появи цієї підтримки, а за її відсутності — повернення спецрежиму для малих та середніх підприємств. Більше того, я вважаю, що розподілом цієї підтримки мусить займатися не Мінагропрод, а профільні фермерські асоціації. Їхні учасники достеменно знають один одного і, сподіваюся, мають більше шансів справедливо розподілити ці кошти», — підсумував він.