29 січня 2022, 12:30, Україна

Фермерам розповіли, як діяти у разі загорання зерносушарки

Зернові сушарки на будь-якому паливі загоряються. Згідно зі статистикою, за 2020 рік в Україні офіційно горіло 293 сушарки. Про це розповів Іван Корженко, директор компанії «Греко Груп» у блозі «За правилами: як користуватись теплогенератором на елеваторі, що робити при пожежі?» на Elevatorist.com.

За його словами, не офіційно відбулось значно більше пожеж — на 900, а може і на 1000 сушарок.

«Коли замовник купує нову сушарку, йому обов'язково потрібно доносити правила безпечного користування, що не завжди роблять представники заводів-виробників. Але замовник має розуміти, що загорітися можуть абсолютно всі сушарки, тому що в 90-95% найбільше впливає людський фактор. Треба до цього бути готовим», — розповів Іван Корженко.

Він пояснив, що не можна робити з теплогенератором.

«У випадку займання зерносушарки не можна тушити генератор, бо це обладнання не є пожежонебезпечним і не є вибухонебезпечним», — сказав експерт.

Читати за темою: Названо ТОП-10 найпотужніших лінійних елеваторів в Україні

Він зазначив, що різниці між небезпекою роботи на природному газі та з теплогенератором насправді немає, а от різниця в експлуатації, звичайно, є. Після встановлення обладнання з операторами обов'язково проводиться інструктаж. В «Греко Груп» є об'єкти, які працюють 5-6 років при великих навантаженнях, коли теплогенератор вмикається в вересні й не вимикається до кінця березня.

«Особливість полягає в тому, що теплогенератори «Греко Груп» працюють без теплообмінника. В обладнанні немає вихідної труби вверх, тому повністю згорілий тепловий агент «йде» на зерно. Саме через цей фактор в клієнтів бувають сумніви з приводу якості зерна після сушіння. Але на практиці робота з теплогенератором не вливає негативно на зерно, і наші клієнти це підтверджують», — підсумував Іван Корженко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.