17 лютого 2016, 09:44, Зерно

Підвищення тарифів на перевезення зерна потягне аграріїв на дно — Клименко

Україна постійно нарощує експорт зернових. Але рухомий склад залізничних вагонів не змінюється вже протягом багатьох років, вважає президент «Української зернової асоціації» Володимир Клименко під час громадських консультацій «Залізничні тарифи: у пошуках балансу інтересів», пише Latifundist.com.

За його словами, рентабельність виробництва кукурудзи в Україні становить 26%. Основний фактор економіки виробництва кукурудзи, у тому числі, і зернових у цілому: логістична складова не повинна перевищувати 20% вартості зерна. При чому, ціна зерна визначається не українськими виробниками, а світовим ринком. У 2008 р. аграріям вже обіцяли у замін на підвищення тарифів забезпечити оновлення парку вагонів.

«Дорогі аграрії, ми зараз піднімаємо тариф на зерно на 80%, але ми вам гарантуємо, що протягом 2008 р. ми купимо 1 тис. нових зерновозів », — цитує Володимир Клименко обіцянки голови «Укрзалізниці» у 2008 р. і нагадує, що з тих пір не було закуплено жодного зерновозу.

На цей раз аграрії проти підвищення залізничних тарифів, бо вважають їх необґрунтованими.

За оцінками експерта, основна складова тарифу — амортизація вагона — повинна дорівнювати нулю, всі вагони повністю замортизовані. Але зниження тарифів не відбувається. Більш того, у логістичний ланцюжок між елеватором і судном вбудовуються фірми, що надають послуги, наприклад, по дезінфекції вагонів під зерно.

«Яка дезінфекція вагонів? Укрзалізниця і так повинна надавати вагони чистими, це у них у статуті написано. Але якась фірма каже, що вони миють нам вагони спеціально для зерна. Ніби по всій території України люди працюють», (і звідки вони тільки беруться?)», — дивується він.

За словами Володимира Клименка, у результаті дерегуляції логістичні витрати сьогодні складають близько 20% вартості зерна, що нормально для галузі, навіть не дивлячись на те, що рентабельність виробництва кукурудзи за результатами року складе лише близько 12%.

«Уявіть собі, що зараз ми збільшуємо тариф на перевезення — грубо порушується ця пропорція, і ми всі разом йдемо на дно: і аграрії, і Укрзалізниця», — резюмує він.