26 лютого 2016, 19:44, Світ

Фермери США біднішають через високу врожайність в Україні

Американські фермери втрачають дохід через Україну та Росію, пише UBR.

Доходи американських фермерів впали до мінімуму більш ніж за десять років через трирічне зниження цін на сільськогосподарську продукцію. Фермерам у США доводиться вибирати, які сільгоспкультури забезпечать найменші втрати.

Сільгоспвиробники у США можуть втратити $70 з кожного акра посівів кукурудзи або сої, це найбільші втрати з 1999 р. Однак ці культури можуть забезпечити найбільший прибуток, якщо урожай буде більшим, ніж зазвичай, свідчать дані AgResource Co. So. Незважаючи на світове перевиробництво кукурудзи і соєвих бобів, американські фермери готуються збільшити їх посіви у 2016 р. і скоротити площу земель під пшеницю, показало проведене агентством Bloomberg опитування.

«Усе не дуже добре», — сказав власник ферми на 3,5 тис. акрів (1416 га) у Канзасі Террі Віндуска.

Цей штат лідирує по виробництву пшениці у США. Віндуска планує збільшити посіви кукурудзи на 10% і сої на 5% за рахунок земель, де зазвичай росте пшениця.

Усі три сільгоспкультури подешевшали більш ніж на 50%. У порівнянні з 2012 р., коли їх ціна досягла піку. Однак вдосконалені технології виробництва насіння дозволили фермерам зібрати на 23% більше кукурудзи і соєвих бобів з кожного акра в порівнянні з 2000 р. У той же час урожай пшениці збільшився всього на 3,8%.

Збільшення виробництва пшениці у Росії і Україні знизило її експорт з США до 44-річного мінімуму. В результаті виробництво пшениці стає все менш привабливим для американських фермерів, які вже зіткнулися з максимальним зниженням доходів з 1980 рр.

Падінню цін на сільськогосподарську продукцію передувало десятиліття зростаючого попиту, що призвело до перевиробництва у галузі. Чистий дохід сільгосппідприємств у США в цьому році впав до $54,8 млрд у порівнянні з $123,3 млрд у 2013 р.