1 березня 2016, 09:43, М’ясо

Чотири види тваринницької продукції стали збитковими — експерт

Стан тваринництва значно погіршився, заявив професор, завідувач кафедри управління персоналом та економіки праці Університету митної справи та фінансів (м. Дніпропетровськ) Анатолій Бабенко, пише «Урядовий кур’єр»

За його словами, Україна — велика аграрна держава, де зосереджено щонайменше 25% світових запасів родючих чорноземів. І завдяки цьому природному фактору наш АПК може досягати високих показників, займати передові позиції в Європі. Сільгосппідприємства за останні роки якісно поліпшили матеріально-технічну базу, використовують високопродуктивну техніку, передові технології. Майже не існує проблем із забезпеченням агросектору кадрами.

«Водночас земельні ресурси, технічний потенціал та людський капітал в аграрних регіонах країни використовують не зовсім раціонально. Тому економічна ефективність виробництва у галузі залишається низькою. Часто маємо справу з простим відтворенням (наприклад виробництво молока як сировини), а також збитковим продукуванням окремих видів товарної продукції», ― зазначив він.

Також додав, що рентабельність виробництва сільгосппродукції за останні роки (дані за 2010-2014 рр.) змінювалася від 11,2% до 27%, тоді як у 1990-1994 р. цей показник варіювався від 42,6% до 151,4%. Таким чином, окупність виробничих затрат зменшилася у кілька разів. Стан тваринництва значно погіршився.

«Чотири види тваринницької продукції збиткові, щодо трьох видів (велика рогата худоба на м’ясо; вівці на м’ясо; вовна), то їхнє виробництво було збитковим протягом останніх 20 років. За нормальних ринкових методів господарювання такої ситуації не буває. У рослинництві значно зменшилися обсяги виробництва цукрової сировини, а також плодів і ягід. Це не може не позначатися на зайнятості в селах, де вже спостерігається масове безробіття», ― підсумував Анатолій Бабенко.