2 березня 2016, 15:24, Україна

Спецрежим краще замінити іншою підтримкою — експерт

Україні необхідно спростити всю податкову систему. При цьому сільське господарство не повинно мати ніякої спеціальної системи, відмінної від інших, таку думку в ексклюзивному інтерв’ю Agropolit.com висловив директор Світового банку в Україні Чімяо Фан.

«У вас занадто багато різних спецрежимів і прихованих бізнес-інтересів у загальній податковій політиці. Сьогодні гроші від цих пільг ідуть декільком великим компаніям, але не дрібним виробникам», — сказав він.

За його словами, Уряд повинен створювати більш привабливі умови для роботи в АПК і розвивати його за допомогою створення умов для залучення у нього інвестицій.

«Як цього досягти? З одного боку, дозволити продаж сільгоспземлі, з іншого — продати всю державну землю. Виручені за держактиви гроші можна було б спрямувати на інвестиції у проекти зрошування на півдні. Також треба суттєво спрощувати вихід для експортерів на зовнішні ринки», — переконаний експерт.

Також додав, що в Україні ще надто багато вкладених прихованих бізнес-інтересів, які намагаються вплинути на політику, закон.

«Держава повинна ставитися однаково до всіх секторів економіки. Є багато інших способів підтримки АПК, наприклад, інвестувати в іригацію, спрощувати експорт продуктів. Зберігаючи спецрежим ПДВ для АПК, ви даєте податковій адміністрації можливість на власний розсуд трактувати закон, а це — можливість для корупції», — стверджує він

На його переконання, потрібні невідкладні реформи у податковій системі. Проблема з українською податковою системою у тому, що в ній занадто багато винятків. І в цьому весь її провал. Усі повинні платити однакові податки. Тоді ви зможете безпечно знизити податкові ставки і не боятися, що надходження до бюджету впадуть.

Є питання і до системи підпорядкування ДФСУ, міністр фінансів не має прямого впливу на призначення голови служби. Цього не може бути. Треба також поліпшити адміністрування податків. Це зменшить корупцію, підсумував Чімяо Фан.