3 березня 2016, 10:14, Україна

Аграрії Херсонщини вимагають, щоб аукціони на землю стартували з 3% від її вартості

Аграрії Херсонщини закликають обласний Держгеокадастр виконувати закон: аукціони на землю починати з 3%, заявив заступник голови обласної ради Віталій Булюк, повідомляє прес-служба Херсонської облдержадміністрації.

«І там, де землі затребувані, хто дасть 8-10% — нехай дають», — сказав він.

Він додав, що депутати також звернуться у прокуратуру з приводу незаконного рішення Держгеокадастру по відсотку, з якого пропонують починати торги.

«Ми будемо вимагати, щоб аукціони стартували з 3% від вартості землі, тому що, коли сьогодні оголошують стартову ціну у 7%, багато аукціонів не відбувається. Велика кількість землі «гуляє». Ми отримали три листи від районних рад з вимогою прискорити процеси проведення аукціонів і з вимогою, щоб ці аукціони проходили у тих рамках, в яких люди готові заплатити гроші», — зазначає голова депутатської міжфракційної групи «Аграрії Херсонщини» Сергій Рибалко.

Він також акцентував увагу на тому, що у своєму листі Держгеокадастр рекомендує ставку 4% за землю на богарних і 8% — на зрошуваних землях. На думку депутата, тут теж виникають питання: є земля, яка тільки вважається зрошуваною, але не поливається. Крім того, люди, які вклали кошти у крапельне зрошення, не зможуть повернути свої інвестиції при високій ставці.

«Зрошувана земля — ​​це не дар Божий, він зверху ж не падає, це те, куди необхідно вкладати великі кошти, інвестиції», — зазначив голова міжфракційної групи.

Також він підтвердив, що на сесію обласної ради планується винести питання про недовіру в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Шапранову Ігорю.

«У питанні встановлення мінімальної ставки орендної плати на землю між Держгеокадастром і фермерами розуміння немає», — зазначив секретар постійної комісії обласної ради з питань земельних відносин та екології, член міжфракційного депутатського об'єднання «Аграрії Херсонщини» Ігор Йосипенко.

За його словами, коли мова йде про аукціони, дуже важливий процес змагання.

«Один фермер готовий платити 3%, інший — 3,5%, 4%, 8%, 12%. У чому проблема?», — додає депутат обласної ради.

Він нагадав, що близько 50% всіх аукціонів у минулому році в області не відбулося. Він також повідомив, що депутати мають намір провести моніторинг всіх земель, які не обробляються, порахувати збитки, ті кошти, які сьогодні держава недоотримує від орендної плати.