7 березня 2016, 09:26, Україна

Два аспекти заважають розвитку кооперації — експерт

Для того, щоб малі сімейні фермерські господарства могли стати альтернативою великим агрохолдингам, повинна бути збільшена державна підтримка подібних підприємств, таку думку From-ua.com висловив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.

«Безумовно, дрібне сільськогосподарське підприємство набагато вразливіше, ніж велике, і тому допомога просто необхідна. Крім фінансових ресурсів, держава повинна активізувати роботу зі створення кооперативів, які, об'єднавши дрібних фермерів, дадуть можливість конкурувати з іншими, більш великими підприємствами, а також здійснювати необхідні сервісні послуги у вирощуванні, переробці та реалізації агропродукції», — зазначає Леонід Козаченко.

Крім того, за його словами, потрібно розвивати індустріальні та технологічні парки, які повинні об'єднувати подібні підприємства.

Однією з головних причин небажання підприємств об'єднуватися у кооперативи експерт називає ментальність сільського населення і відсутність державних коштів, необхідних для розвитку цієї форми об'єднання на селі.

«Ще один важливий момент — в Україні дуже мало керівників, які можуть взяти на себе ефективне управління кооперативами і робити їх прибутковими підприємствами», — додав він.