10 березня 2016, 10:46, Україна

ТОП-5 проблем сільського господарства України

Американська торгова палата пропонує Україні перейти до прогресивного землеробства, повідомляє «Сегодня».

Незважаючи на перспективність розвитку агросектора в Україні, ця галузь зіштовхується з безліччю проблем. Про це свідчать дані огляду «Україна: огляд економіки», підготовленого Американською торговою палатою (АТП).

Девальвація гривні і спровоковане нею подорожчання палива, добрив і т. п., зокрема, призвело до підвищення собівартості вирощування культур, відзначають експерти.

Крім того, у галузі зафіксовані кадрові проблеми, труднощі з фінансуванням і деградація сільгоспугідь.

Експерти радять Україні запровадити такі зміни в агросекторі:

  • перехід від сировинного експорту до експорту продуктів з високою доданою вартістю;

  • перехід до сталого землеробства та використання ефективних методів ведення сільського господарства (точне землеробство, мінімальна обробка землі, електронна карта полів, GPS-використання технологій);

  • налагодження повноцінних експортних відносин з Азією, Африкою, ЄС і США;

  • підвищення стандартів безпеки продуктів харчування;

  • підвищення енергетичної незалежності сектора за рахунок використання альтернативних видів енергії;

  • реалізація інфрастуктурних проектів, які дозволять збільшити обсяги виробництва і скоротити його собівартість, а також зменшити втрати сировини і готової продукції при зберіганні і транспортуванні;

  • підвищення ефективності систем управління аграрними підприємствами.

«Потрібно сконцентруватися на точках зростання, які повинні стати драйвером розвитку галузі сільського господарства у цілому. По-перше, це ефективізація систем управління на аграрних підприємствах. За рівнем управління ми значно відстаємо від наших західних колег, по-друге, підвищення технологічності виробництва… Потрібно активно використовувати наші IT-напрацювання для цілей сільського господарства і, по-третє, пошук можливостей для розширення збуту на експортних ринках Азії, США та Європи», — зазначає керівник практики агроконсалтингу Baker Tilly Сергій Сизоненко.

Фахівці АТП Також відзначають, що головним експортним ринком для реалізації української сільгосппродукції став Європейський Союз. Обсяги «аграрної» торгівлі України з Росією нині майже у п'ять разів нижче, ніж з ЄС.