24 березня 2023, 14:10, Зерно

Стан озимих покращився, але хвороби не зникли — Держпродспоживслужба

На переважній більшості площ озимих пшениці, ячменю, жита після боронування та підживлення стан рослин покращився, але на незаборонованих посівах, зокрема на листках нижнього ярусу, відмічається рівномірно-розсіяне ураження рослин. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

«На листках нижнього ярусу, відмічається рівномірно-розсіяне ураження рослин борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, гельмінтоспоріозом та кореневими гнилями на 2-10, макс. 15% (в осередках Київської та Миколаївської обл.) рослин. На фізіологічно ослаблених посівах ранніх строків сівби Кіровоградської та Львівської обл., в місцях пониження рельєфу 1-10% рослин уражені сніговою пліснявою», — йдеться в повідомленні.

У посівах озимого ріпаку Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської та Черкаської обл. на 2-5, макс. 10% рослин відмічають інфекційний запас альтернаріозу, переноспорозу, борошнистої роси, фомозу, бактеріозу коренів та білої плямистості. Осередково в господарствах Полтавської обл. на дуплистість кореневої шийки хворіє до 7% рослин. 

У південних, центральних та західних областях посіви культури заселяють жуки прихованохоботників, хрестоцвітні блішки, ріпаковий квіткоїд та піщаний мідяк. Ними пошкоджено до 3% рослин.

Стан посівів поліпшують підживленням азотними добривами й розпушуванням міжрядь.

Читайте також: Озвучено перші прогнози щодо посівних площ під врожай 2023

 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.