14 березня 2016, 13:11, Україна

Продовження мораторію на продаж землі може призвести до соціального вибуху — експерт

Виробники агропродукції лобіюють продовження мораторію на продаж землі, тому що їм вигідніше орендувати гектари за копійки у пенсіонерів, які не можуть собі дозволити навіть купити ліки, заявив заступник голови ради асоціації «Земельний союз України» Андрій Мартин в ефірі радіостанції Голос Столиці.

«Великим сільськогосподарським компаніям в Україні оренда обходиться набагато дешевше, ніж у тому випадку, якби їм довелося вкладати гроші в покупку землі. Сама покупка землі додаткового прибутку агробізнесу не принесе, вони заробляють на продажі сільгосппродукції, а не на придбанні землі. Тому для них сьогодні набагато вигідніше платити 1 тис. грн за оренду одного гектара, ніж викладати 15-20 тис. за гектар для покупки тієї ж самої землі. Тому втрачає в цій ситуації звичайний український селянин», ― говорить експерт.

Крім того, продовження мораторію може призвести до соціального вибуху на фоні можливого анулювання процесу паювання.

«Справа в тому, що в тих селах, де знаходилися державні підприємства, місцеві жителі залишилися без паїв. Вони досі дуже сподіваються, що держава все-таки допаює державні сільськогосподарські підприємства і соціальна справедливість буде відновлена. А якщо держава прийде до селян і скаже, що ту землю, на яку вони розраховували, зараз продадуть з аукціону якомусь олігарху, то можливі негативні соціальні наслідки», ― зазначає Андрій Мартинюк.