13 квітня 2023, 11:30, Україна

На Чернігівщині до газової мережі під'єднали перший біометановий завод

В Україні відкрився перший біометановий завод. Перші кубометри газу пішли в газорозподільчі мережі. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Біометановий завод «Галс Агро‎» підключили до газорозподільних мереж України. Підприємство на рік вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу, який споживатиме майже 1,5 тис. клієнтів — населення та промисловість.

На першому етапі газ надходитиме у мережу в осінньо-зимовий період. Після будівництва другої черги та кільцювання мереж подача стане цілорічною. 

Завод «Галс Агро» у Чернігівській області збудували у 2018 році. Спочатку він працював на виробництво біогазу, з якого вироблялась електроенергія.

У другій половині 2023 року інвестори планують встановити ще один модуль з виробництва біометану. Сировина для виробництва біометану — відходи аграрного сектору.

За словами Миколи Сольського, Україна має великий потенціал виробництва біометану. Українські аграрії неабияк зацікавлені в розвитку цієї галузі і вже готові долучатися. Будівництво нових потужностей або переобладнання існуючих дозволить не лише відмовитися від імпорту газу, що сприятиме нашій енергетичній безпеці, а й зможе перетворити Україну на надійного експортера біометану, а також забезпечить енергетичну децентралізацію України.

«Тема біометану жива, цікава, і дуже добре, що в Україні працюють підприємства, які готові долучитись до розвитку цієї галузі. Я знаю, що вони вивчили європейський досвід, ознайомились з роботою біометанових заводів в різних країнах. Впевнений, цей досвід буде успішно реалізований в Україні. Зі свого боку Міністерство сприяло розробці законодавчої бази задля розвитку біометанової галузі», — наголосив Міністр агрополітики Микола Сольський.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.