7 травня 2023, 09:00, Садівництво

Мультипрофільне господарство з Одещини шукає шляхи збільшення прибутковості

СФГ «Круїз» з Одещини планує у серпні досадити 15 га полуниці. Ця плантація забезпечить 300-400 додаткових робочих місць впродовж двох місяців. Про це йдеться в журналі «Садівництво по-українськи».

Директор господарства В’ячеслав Лупашко вважає, що такому не надто великому господарству (900 га землі), як «Круїз», краще мати багато профілів, аніж, наприклад, лише однорічні культури, тому що завжди чимось вдасться компенсувати збитки та залишитися на плаву.

«Ми плануємо свою роботу так, щоб з ранньої весни та до пізньої осені в полях та садах весь час не вщухала активна діяльність», — зазначив фермер.

За його словами, сезон збирання врожаю в господарства починається з травня, коли встигає полуниця, потім йдуть абрикоси і таке інше.

«І ми все життя ризикуємо: спочатку мій батько, потім і я це від нього перейняв. Потрібно просто братися і робити, розвиватися, не стояти на місці. Адже довкола нас рік-два-три — і щось змінюється. Торік був дорогий помідор, а кукурудза та пшениця впали у ціні. А позаминулого була мега дорога кукурудза та соняшник, а помідори коштували 2-3 грн. І треба бути різнобічною фірмою, щоб десь виграти, десь залишитися посередині, та десь все одно програєш — але при цьому житимеш і розвиватимешся», — розповів В’ячеслав Лупашко.

Читати за темою: На Одещині господарство замість яблунь висадить фундук та абрикоси

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.