30 травня 2023, 16:00, Україна

Україні варто робити фокус на транспортуванні агропродукції до європейських портів — думка

Україна має три великі цілі: виграти війну і деокупувати землі, а також вступити в ЄС. Таку думку висловив власник компанії Agromino, президент Українсько-Чеської Торгово-промислової палати Петр Крогман під час зернової конференції Grain Ukraine-2023. Повідомляє Kurkul.com.

«Я вже бачу, що аграрна частина буде найважчою для інтеграції в ЄС. В Європі дуже потужне лоббі фермерів. На жаль, вони не завжди мислять раціонально. Я намагався і намагаюсь пояснити в Європі, чому падають світові ціни, і що Україна тут ні до чого. Але це досить складно», — зазначив Петр Крогман.

Що стосується експорту, то, на його думку, варто переосмислити шляхи солідарності, зокрема, робити фокус на транспортуванні до європейських портів.

«І для цього потрібно просити співфінансування такої доставки, аби логістика не з’їдала всю маржу. Європа витрачає на заспокоєння своїх фермерів великі суми грошей. Є фонди, але Україна має попросити про гроші, які вирішать корінь проблеми», — пояснив експерт.

Також, за його словами, зернова угода більше потрібна росії, ніж Україні.

«Може, це дуже смілива думка, але я гадаю, що Україна має вийти з зернової угоди. Бо у ній більше зацікавлена росія. Якщо подивитися на рух суден Чорним морем, то більшість з них — це російські танкери, що йдуть з Новоросійська. Зараз Україна втрачає 1/3 ціни на зерно через дисконти в портах. Це як потопити кожен третій корабель зерна. росія більший вигодоотримувач з зернового коридору. Україна лише втрачає», — додав власник компанії Agromino.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії російської федерації проти України та воєнних дій на території України.

Порядком встановлено механізм надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф проти України та воєнних дій на території України, фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав, у разі заподіяння шкоди під час перебування таких суден у територіальних водах України, коли такі судна для здійснення вантажних перевезень прямують до/з відкритих морських портів України.

Читайте також: Зернова угода знову під загрозою зриву

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.