15 червня 2023, 15:00, Україна

Аграрії Одещини не реалізували 40% минулорічного збіжжя

На сьогодні аграрії Одещини не реалізували ще до 40% минулорічного збіжжя, а на порозі — нові жнива. Про це розповів заслужений працівник сільського господарства України, голова Подільської РВА Михайло Лазаренко, пише agrotimes.ua.

«Зерновий коридор» практично не працює, до того ж Європейські країни не в захваті від нашого експорту, тому прогнозувати, яким буде цей сезон з точки зору економіки, дуже складно. Ціни, озвучені на сьогодні (а це, наприклад, $300 за тонну ріпаку й $120-130 — за ячмінь) не покриють навіть собівартості. Та ситуація змінюється щодня», — зазначив аграрій.

За його словами, фермери Одещини вже готуються до жнив.

«Першим аграрії Подільського району почнуть збирати озимий ячмінь. Рослини дозрівають, тож, думаю, жнива стартують 25-27 червня. Ріпак уже відцвів і нині триває його налив. Аграрії в нашому районі сіють 75-80% гібридів, а решта — сорти. Нині більшість посівів перебувають у хорошому стані. Збирати ріпак почнуть, залежно від строків його вегетації, — 15-25 липня, адже погодні умови наразі помірні і ґрунтової посухи не фіксуємо, хоча запаси продуктивної вологи потребують поповнення. Ймовірно, не підживлені посіви ріпаку підлягатимуть збиранню раніше — 5-10 липня. Та їх відсоток незначний», — пояснив Михайло Лазаренко.

Також він додав, що в регіоні ефективно спрацювала програма кредитування «5-7-9%», завдяки якій фермери мали змогу закупити добрива.

Нагадаємо, у 2022 р. першими жнивувати розпочали аграрії Одещини. Стартували зі збору озимого ячменю ще до середини червня.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.