22 червня 2023, 12:30, Агрохімія

Одеський припортовий завод планують приватизувати

Голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Рустем Умеров розповів про плани на Велику приватизацію, в ході якої будуть приватизовані три державні компанії.

Мова йде про «Об'єднану гірничо-хімічну компанію» (ОГХК), Одеський припортовий завод (ОПЗ) та «Центренерго». Їх хочуть приватизувати одними з перших.

Про це він заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини».

За словами Рустема Умерова, ряд підприємства можуть приватизувати на початку 2024 року. Він додав, що для приватизації хочуть залучити інвестиції.

«Із таких відомих об'єктів, які вже на слуху, це буде «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» та «Одеський припортовий завод», «Центренерго» та інші підприємства, які ми розглядаємо з Кабінетом міністрів. Наш план був третій-четвертий квартал. До опалювального сезону деякі підприємства можуть бути приватизовані в першому-другому кварталі наступного року», — Повідомив Рустем Умеров.

До слова, Одеський припортовий завод є одним з найбільших хімічних підприємств в Україні, спеціалізуючись у виробництві добрив. Завод є великим виробником аміаку та карбаміду. Останніми роками підприємство функціонувало за давальницькою схемою, згідно з якою приватна компанія постачала газ на завод, а державне підприємство переробляло його на добрива та повертало постачальнику газу.

Нагадаємо, у листопаді 2022 р. на Одеському припортовому заводі (ОПЗ) завершили перепрофілювання виробничих потужностей для відвантаження зернових із заводу на морський транспорт для відправлення на експорт. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.