26 червня 2023, 18:00, Садівництво

Господарство з Київщини планує висадити плантацію ожини

Сімейне фермерське господарство «Вікторія Сенс» з Київщини вже третій рік поспіль вирощує лохину. Цьогоріч ягідники планують висадити плантацію ожини.

Про це розповів голова господарства Олександр Євпак, пише «Ягідник».

Як він зазначив, минулий рік був складним: від обстрілів були пошкоджені ділянки, навесні не вистачало працівників, адже багато місцевих виїхали на початку повномасштабного вторгнення. Однак усі проблеми тут успішно подолали та попри все у 2022 році змогли реалізувати свій перший врожай лохини. 

Так, наприкінці минулого літа господарство отримало державний грант на розвиток, тому тут планують додатково закласти ще майже 8 гектарів плантації лохини. Але ще у планах засновників господарства — отримувати гарні врожаї ожини, яку будуть висаджувати вже цього літа, адже проєктна документація вже готова.

У «Вікторія Сенс» підготовлена і ділянка під нову культуру: її вирівняли, очистили від багаторічних бур’янів, монтується система поливу, яку підключатимуть до вже наявної насосної станції. У планах на поворотних шпалерах вирощувати ранній сорт ожини — Карака Блек.

«Така технологія вирощування дозволить полегшити процес збору врожаю, залучати до роботи менше працівників, допоможе зекономити час, а також ефективніше захистити квіткові бруньки під час зимівлі. Планується, що за схемою посадки, міжряддя будуть шириною 2,5 м, а відстань між рослинами у рядку — 1,5 м», — пояснив Олександр Євпак.

Як зазначається, ожину господарство обрало не випадково, адже сьогодні ринок ще не надто насичений цією ягодою, а ранній сорт дозволить одними з перших розпочати її реалізацію. Повне плодоношення в ожини настає через 3–4 роки, однак уже на наступний рік у господарстві очікують на перший врожай, звісно ж за умови дотримання технології та висадки кущів в заплановані терміни. Ягоду також планують реалізовувати на свіжому ринку.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.