30 червня 2023, 09:30, Молоко

Фермер з Донеччини евакуював на Волинь півтори сотні кіз

Фермер Сергій Свириденко вивіз на Волинь півтори сотні кіз із Донецької області. Випасає тварин на території села Дідичі Олицької громади, куди переїхав жити.

Про це повідомляє «Суспільне».

Тварин евакуювали на двоповерховій вантажівці – скотовозі. Усі кози різних порід, а також є англо-нубійський цап (британська порада домашніх кіз).

Розведенням кіз почав займатися у 2016 році, коли завершив службу в Збройних Силах України. Господарював у селі Іванопілля Краматорського району. Після повномасштабного вторгнення росії, говорить, працювати там стало небезпечно, тому приїхав на запрошення волинського фермера Івана Будя.

«Люди повиїжджали, основна, так би мовити, клієнтська база виїхала. По Україні я їздив, бачив інше – все зруйновано, а в Івана нормальні тут умови і плюс тут є близько приміщення, яке ми орендували до виробництва. Так все зійшлося, тому приїхали і працюємо з Іваном разом», – сказав переселенець.

У Дідичах рік тому волинянин Іван Будь придбав приміщення колишнього колгоспу разом із землею. Згодом почав вирощувати свиней. Розповідає: коли дізнався про ситуацію донецького колеги, вирішив запросити його на Волинь.

«Адаптовуємо приміщення під кіз, і адаптовуємо їх під клімат наш. Це складно, безумовно. Спочатку були проблеми в адаптуванні, але зараз все нормально. Для мене воно не нове, але він досвід має, то більшість він ідеї свої втілює», – каже фермер.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.