30 червня 2023, 12:23, Овочі

Через вторгнення рф в Україні зібрали на чверть менше овочів ніж до великої війни

Овочів у 2022 році в Україні зібрали на 24,4% менше, ніж у 2021 році. В абсолютних цифрах це втрата 2,4 млн тонн продукції, половина з яких – томати. Урожай помідорів упав удвічі, тому що їх найбільше вирощували на Херсонщині. До великої війни звідти походив кожен четвертий український томат. Про це пише «Економічна правда».

Картоплярство, яке зосереджене в інших регіонах, майже не постраждало: зменшення становило статистичну похибку: лише 2% до показників 2021 року.

Компенсувати втрачені об'єми виробництва Херсонщини допомогли Черкаська (+5%) та Одеська (+15%) області. Причина полягає в тяжінні овочівництва до води, пояснює заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. На Одещині є зрошувальні системи, завдяки яким можна поливати поля, а на Черкащині – вихід до Дніпра.

Іншим фактором є переорієнтація аграріїв.

По-перше, в умовах, коли на внутрішньому ринку утворився дефіцит овочів, чимало виробників переорієнтували частину своїх сільгоспземель на овочівництво, адже це можливість заробити.

По-друге, додалася пропозиція від релокованих підприємств з постраждалих регіонів, каже Марчук. Хоча такі підприємства часто не мають доступу до великих обсягів землі, тож вплив цих виробництв обмежений.

Неочікуваний приріст показала Сумська область, яка була частково окупованою навесні, межує з РФ і потерпає від ворожих обстрілів. Регіон наростив виробництво капусти, картоплі та інших овочів.

Загалом потенціал регіонів для овочівництва ще не вичерпаний. Проте замінити обсяги з півдня країни за два-три роки буде неможливо, адже крім вирощування овочів необхідно побудувати інфраструктуру для зберігання та сортування.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.