22 березня 2016, 11:43, Україна

Аграрії мають створювати грантові програми для залучення коштів — експерт

Україна не має фахівців, що вміли б грамотно складати грантові проекти. Про це зазначив директор ТОВ «ІТ» Володимир Рижак в ексклюзивному інтерв’ю для Kurkul.com.

«Наразі Україна має лише 20 експертів, які здатні створити проект, відповідно до вимог фондів. Для порівняння – у Польщі їх 3000. Але фахівці такого рівня потрібні всюди: і в держструктурах, і в приватних установах. Наразі ж грантові кошти в Україні є, а от реалізації їх – нема», — говорить він.

Експерт представляє фундацію Central European Academy Studies and Certification (Польща), що проводить навчання для аграріїв у всіх областях України. Варто зазначити, що створення грантових програм, чому, власне, і навчають в Академії, дозволить українським аграріям залучати кошти з ЄС.

Читати по темі: Володимир Рижак: фермери можуть самостійно залучати грантові кошти на розвиток своїх господарств

«Фермер може залучити ці кошти самостійно. Як це зробити? Спочатку ви пишете цікавий проект, а потім підганяєте свій проект під гранти, тобто дивитесь, які грантові програми є в аграрному секторі і подаєте заявки. Якщо програма написана грамотно і за європейськими стандартами – цілком імовірно, що ви отримаєте кошти на розвиток свого фермерського господарства», — розповідає Володимир Рижак.

Крім того, він зазначає, що Україна вже має приклади успішної практичної реалізації грантових проектів.

«У одному з сіл Тернопільщини були реалізовані грантові програми. На залучені кошти люди придбали холодильні установки для зберігання молока і створили кооператив. Також одне українське підприємство виграло грант по боротьбі з безробіттям для створення робочих місць на селі», — розповідає експерт.