17 липня 2023, 10:30, Світ

Україна тимчасово заблокувала ввезення яєць та птиці з Польщі

Україна тимчасово заблокувала ввезення яєць, живої птиці та продуктів птахівництва і сировини з Польщі.

Це пов'язано з хворобою Ньюкасла, яку виявили в Підляському воєводстві Польщі.

«У зв'язку зі спалахом хвороби Ньюкасла в Підляському воєводстві українська влада рішенням від 13 липня 2023 року ввела заборону на ввезення з усієї території польських інкубаційних яєць, живої птиці та продуктів і сировини, одержуваних від птиці, за винятком продуктів, які були оброблені методом, що гарантує знищення збудника даної хвороби», — йдеться в повідомленні видання ukrayina.pl.

Як зазначається, спалах хвороби Ньюкасла, яка вважається одним з найнебезпечніших вірусних захворювань домашньої птиці, було підтверджено 12 липня на хуторі поблизу Білостока в селі Топілець. Національна палата виробників м'яса птиці та кормів пояснює, що заборона на імпорт може призвести до загибелі до 500 тисяч курчат у віці до декількох днів.

«Київ є найбільшим імпортером добових курчат для відгодівлі пташенят з Польщі. Десятки мільйонів з них щороку завозять в Україну. Курчат на відгодівлю доставляють одержувачам приблизно через 24 години після вилуплення. Їх перевозять в спеціальних транспортних засобах для забезпечення оптимальних умов. На жаль, ці автомобілі не пристосовані до затримки в кілька днів. Тому, якщо ситуація не зміниться в найближчі години, пташенята загинуть в муках», — зазначила Катажина Гавронська, директор Національної палати виробників птахівництва та кормів Польщі.

Вона додала, що спалах був виявлений локально, а це означає, що ембарго має охопити лише один повіт. Однак цього не сталося.

Читайте також: Україна працює над відновленням експорту мʼяса до Китаю

За даними Держпродспоживслужби України, хвороба Ньюкасла проявляється в курей ураженням органів дихання, шлунково-кишкового тракту і центральної нервової системи. За симптомами вона схожа на пташиний грип, але значно страшніша.

Небезпека захворювання пов'язана з рознесенням інфекції на різні континенти з птахівничої продукції. Тому хвороба Ньюкасла включена до списку особливо небезпечних хвороб. Економічний збиток значний через високу захворюваність нещеплених птахів. Летальність становить від 60 до 90%.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.