12 серпня 2023, 09:00, Садівництво

Сезон суниці садової був вдалим для виробників — Баштанник

Урожайність суниці садової цього року в Україні була досить непоганою. Кількість зібраних ягід виявилася навіть більшою за весняні прогнози. Навіть при тому, що вже другий сезон на ринку були відсутні ягоди з окупованих територій Півдня, постачальники з інших регіонів України змогли задовольнити попит.

Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, пише пресслужба УПОА.

Географія вирощування суниць садових доволі широка: є великі плантації на Закарпатті, Львівщині, Волині, Тернопільщині, Вінниччині, Одещині, Житомирщині. 

Водночас через дощову погоду в червні з якістю ягід були постійні проблеми.

«Середня гуртова ціна для виробників протягом сезону становила 40-50 гривень за кілограм. На ягоди, зібрані після дощу, ціна була орієнтовно на 20% нижчою. Однак ті фермери, яким щастило і яких оминала негода, свій товар продавали дорожче на 10%, тобто навіть трохи дорожче, ніж минулого сезону. Фермери мали побоювання, що на піку сезону ціна сильно просідатиме, але цього не відбулося через значну ємкість ринку. Суниці споживачам добре знайомі, їх чекають, їх люблять, тож купують доволі активно», — зазначив Тарас Баштанник.

Читайте також: На ринку малини може повторитись цінова ситуація 2018 року

За його словами, реалізація переважно відбувалася на свіжий ринок, адже ціна на ягоди була доволі високою, що стримувало попит переробників. Крім того, переробники не дуже хотіли ризикувати, приймаючи ягоди на заморожування, оскільки є проблеми з постачанням до Польщі. 

«Де-юре Польща не має підстав не приймати чи не пропускати українські ягоди. Однак фактично поляки роблять усе, щоб не допустити нашу продукцію на свій ринок. Наші польські партнери прискіпливо ставляться до кожної букви й коми в документації. Вони відбирають зразки продукції для аналізу, і результатів цих аналізів потрібно чекати тиждень-півтора. Якщо в разі постачань заморожених ягід експортер з України має додаткові витрати за простій машини, то в разі експорту свіжих ягід це загрожує втратою продукції», — підсумував експерт.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.