11 серпня 2023, 11:30, Україна

На Закарпатті збудують сухий порт

У селі Горонда Мукачівської громади побудують «сухий порт». Такий мультимодальний логістичний центр має допомогти українській економіці збільшити експорт та відкриє нові можливості для місцевих фермерів. Про це пише business.rayon.

Підприємство зведуть на базі вузькоколійки європейського зразка. Сухий порт, який буде проходити залізницею, зв’яже Україну з італійськими містами, а звідти вітчизняна продукція потраплятиме і в інші країни світу.

Як зазначається, сухий порт — це мультимодальний логістичний центр з інфраструктурою, що дозволяє власнику вантажу користуватися всіма перевагами морського порту, але на суші. У ньому вантажовласник може отримати повний комплекс послуг з обробки вантажу. 

Проєкт «Сухий порт» поблизу села Горонда у Закарпатській області має стати регіональним хабом, який надаватиме інтермодальну логістику та можливість зберігання зерна, рослинної олії та контейнерів. 

Завдяки перевантажувальним можливостям із широкої колії (1520 міліметрів) на вузьку (1435 міліметрів), а також складським приміщенням і контейнерним рішенням, проєкт покращить потік українського зерна та соняшникової олії до Європейського Союзу. 

Термінал буде зосереджений на контейнерній логістиці для максимальної інтеграції в логістичну культуру Європи. Це значно знизить вартість самої логістики.

Термінал має доступ до трьох вузькоколійних залізниць — Словаччини, Угорщини та Румунії. Це дозволяє йому диверсифікувати свої логістичні маршрути з виходом до Італії, 930 кілометрів до міста Трієст. 

Читати за темою: Україна експортувала перший мільйон тонн пшениці

Міністр економіки Італії Адольфо Урсо об’єднав навколо цього проєкту італійські  бізнес-кола, де залучені й залізниця, і власники італійських портів у Венеції, Вероні, Трієсті. Міністр запропонував їм долучитися та стати одними з засновників цього терміналу.

Така співпраця цікава і для італійської сторони, адже вони закуповують в Україні багато пшениці, зокрема твердих сортів, кукурудзи, ріпаку. Інвестуючи у схожі проєкти, італійці зможуть знайти вигідні позиції й для себе. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.