14 серпня 2023, 11:00, Україна

У двох регіонах розпочалось відродження соняшникової вогнівки

Перша декада серпня характеризувалася мінливою погодою із значними перепадами температури повітря, в окремі дні було хмарно та дощило. Опади різної інтенсивності — від слабких і помірних до сильних злив спостерігалися майже на всій території країни. Про це пише Kurkul.com з посиланням на звіт експертів НААН і Держпродспоживслужби щодо агрометеорологічних умов та фітосанітарного стану рослин.

Агрометеорологічні умови для росту і розвитку зернових культур були задовільними і в цілому сприятливими для наливу та достигання зерна. Водночас волога і тепла погода сприяли не лише нормальному росту і розвитку культурних рослин, але й розмноженню та поширенню хвороб та масовому заростанню посівів бур’янами.

Так, на 5-15% рослин соняшника розвиваються та шкодять геліхризова попелиця, трипси, клопи. У Київській та Миколаївській областях у кошиках відмічено початок відродження гусениць соняшникової вогнівки.

У Запорізькій та Миколаївській областях шкодять личинки соняшникових шипоноски та вусача. 2-8% рослин культури хворіють на пероноспороз, білу та сіру гнилі, фомопсис, іржу. Погодні умови сприяють подальшому розвитку фомозу — 4-15% уражених рослин у Вінницькій, Житомирській, Львівській, Одеській та Черкаській областях та септоріозу — 8-12% уражених рослин у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Черкаській областях.

Читати за темою: В Україні площа ураження соняшника вовчком збільшилась утричі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.