24 березня 2016, 09:55, Зерно

Аграрний фонд надав фермерам 956,9 млн грн авансу — Радченко

За результатами осінньої форвардної програми урожаю 2016 р. ПАТ «Аграрний фонд» надав аванс сільгосптоваровиробникам на суму 956,9 млн грн. Це на 77,6 млн грн більше, ніж в попередньому році, та складає 14,3% від загального обсягу залучених кредитних коштів на проведення осінньо-польових робіт в Україні у 2015 році. Про це зазначив голова правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко під час прес-конференції в «Укрінформі», повідомляє прес-служба Мінагропроду.

За форвардною програмою врожаю 2015 року Товариством було законтрактовано 942,1 тис. т зерна. Фактично ж аграрії поставили 745,1 тис. т зерна.

Відхилення від плану спричинено як браком обігових коштів, так і несприятливими кліматичними умовами, внаслідок чого класність зерна при поставці була нижчою, ніж при контрактації, і Товариством було прийнято рішення закривати поставки в рамках попередньої оплати.

В результаті Товариством отримано 745,1 тис. т зерна, також близько 52 тис. т законтрактованого зерна було компенсовано грошовими коштами. Проблемною залишається поставка ще 3,9 тис. т зерна, що складає 0,5% від обсягу форвардної програми, але за цими контрактами Товариство веде претензійно-позовну роботу.

«У нас всього один проблемний контракт на 3,9 тис. т, а це — 0,5% від загального об'єму. Маю сказати, що це унікальний показник. Таких показників немає навіть в банківській системі, де є і застава, і служба безпеки», — зазначив Андрій Радченко.