17 серпня 2023, 11:30, Україна

Фермер із Вінниччини залишився без грошей за зерно і не може повернути урожай

Керівник ПП «Юхимівське» Олександр Кічмаренко ще в березні підписав контракт на продаж 1200 т пшениці 3 класу з компанією «Агропросперіс». Протягом чотирьох місяців він чекав кошти за зерно. Але у червні йому повідомили, що не можуть виконати контракт, тому визнають його дефолтним. 

Про це йдеться в матеріалі «Зерно у заручниках — фермеру треба заплатити, щоб повернути свій урожай» на Kurkul.com.

«За умовами контракту ми мали доставити зерно у ТІС «Південний». Ми заплатили компанії і їхніми вантажівками доставили збіжжя до порту. Розрахунок мав бути вже після завантаження зерна на судно», — розповів фермер.

Протягом чотирьох місяців аграрій чекав кошти за зерно. Але у червні до нього зателефонували працівники «Агропросперіс» і повідомили, що не можуть виконати контракт, тому визнають його дефолтним. 

В результаті гроші за збіжжя аграрій так і не отримав, а через 6 місяців вдалось повернути лише частину урожаю зі значними збитками.

«З вартості зерна я вже втратив точно 50%. Але найголовніше, скільки нервів я втратив. І в таку ситуацію потрапив не лише я, а й мої колеги-фермери з Вінниччини», — поділився Олександр Кічмаренко.

Наразі фермер намагається забрати останні 200 т своєї пшениці. Попри попередню вдалу співпрацю, він більше не хоче працювати з «Агропросперіс» і застерігає всіх фермерів.

«Зараз у нас на завантаження в ТІС «Південний» вже другу добу стоїть 5 машин. Їх не вантажать — порт відмовляється, пояснюючи це тим, що з ними не розрахувався «Агропросперіс». Замкнуте коло, а у нас вже третій контракт зривається», — востаннє прокоментував Олександр Кічмаренко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.