18 серпня 2023, 09:10, Світ

Індія веде переговори з росією щодо закупівлі пшениці зі знижкою

Індія веде переговори з росією щодо імпорту пшениці зі знижкою через зростання світових цін, а також для стримання інфляції продовольчих товарів напередодні державних і національних виборів наступного року.

Про це пише Reuters, посилаючись на дані власних джерел.

Імпорт дозволить Нью-Делі ефективніше втручатися в ринок, щоб знизити ціни на пшеницю, які зросли до 15-місячного максимуму в липні.

«Уряд вивчає можливість імпорту через приватну торгівлю та угоди між урядами. Рішення буде прийнято обережно», — повідомило Reuters одне з джерел.

Індія не імпортувала пшеницю через дипломатичні угоди протягом багатьох років. Востаннє країна закупила значну кількість пшениці у 2017 році, тоді приватні трейдери відвантажили 5,3 млн т.

«План уряду імпортувати російську пшеницю є одним із заходів, які розглядаються з метою зниження цін на ключові товари, такі як пальне та зернові», — розповіли співрозмовники на умовах анонімності.

Остаточне рішення може бути прийняте через декілька тижнів.

«Хоча Індії потрібно лише від 3 до 4 млн т пшениці, щоб покрити дефіцит, Нью-Делі може розглянути можливість імпорту 8-9 млн т пшениці з росії, що матиме набагато більший вплив на ціни», — розповіло інше джерело.

Також зазначається, що Індія може отримати від росії знижку у розмірі від 25 до 40 доларів за тонну.

«Це гарантує, що вартість вивантаження пшениці залишиться значно нижчою від місцевих цін», — сказав дилер у Мумбаї, який працює в міжнародній торговій компанії.

Гуртові ціни на пшеницю в Індії зросли приблизно на 10% за два місяці до семимісячного максимуму в серпні через обмежене постачання.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.