19 серпня 2023, 15:00, Зерно

За наслідки продовження заборони на український експорт до ЄС заплатить фермер — думка

У разі, якщо заборона на імпорт продукції українського АПК буде продовжена після 15 вересня та не будуть ухвалені компенсаторні заходи щодо вартості логістики, українські аграрії зазнають фінансових втрат.

Таку думку озвучила директор Всеукраїнського аграрного форуму Марія Дідух, пише УНН.

«Якщо заборона буде продовжена без компенсаторних механізмів по логістиці — то оце відіб’ється на ціні, бо за все в кінцевому випадку платить фермер», — підкреслила вона.

Нагадаємо, уряд Польщі заявив, що не відмовляються від намірів продовжити заборону на ввезення української агропродукції після 15 вересня й окремо від ЄС та вважають позицію Єврокомісії політично вмотивованою.

Читати за темою: Водночас із забороною на українську агропродукцію ринок Польщі відкритий для продовольства з рф — Козаченко

Марія Дідух пояснила, що вартість логістики для постачання продукції на ринки ЄС «трейдер все одно закладе» у закупівельну ціну, і «пересічний фермер за це заплатить».

При цьому, на її думку, зниження вартості українських зернових відбудеться навіть не через обсяги майбутнього урожаю, на який вже оголошено підвищений прогноз, а саме через відсутність можливості для експорту.

«Нам у будь-якому випадку потрібно говорити з ЄС про те, щоб цієї заборони не було. Єдине, що здатне зробити сильні й серйозні зміни для аграріїв — це закриття транзиту. Але про це навіть говорити не хочеться», — зазначила директор Всеукраїнського аграрного форуму.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.