7 вересня 2023, 10:30, Україна

На деокупованій Херсонщині в полях ще досі стоїть незібраним торішній врожай

У фермера Володимира Черняка із правобережжя Херсонщини, яке було окуповане російськими загарбниками, ще досі стоїть в полі незібраний врожай 2022 року. Про це йдеться у дописі пресслужби Програми USAID АГРО.

Як зазначається, повномасштабна війна дуже зачепила господарство — землі були в окупації, а згодом безпосередньо по них проходила лінія фронту, протягом більше ніж пів року тривали бої.

«Ми були вимушені покинути місце проживання та господарство, все залишили тут як є», — розповів фермер.

Коли фермер повернувся на господарство після деокупації, застав пошкоджену техніку, зруйновані склади, заміновані поля.

«Основна ціль — відновити техніку і склади та розмінувати свої поля. Потрібно повернути те, що ми втратили. Ми дуже засмучені цим. Але хай краще воно буде розбите, але наше, ніж ціле та не наше», — зазначив фермер.

За його словами, коли вдалось повернутись, то були шоковані побаченим.

«Ми повернулись та були в шоці, бо два наші склади були знищені, продукція згоріла. А в полях — незібраний врожай, але ми не змогли зайти туди повністю… І до сьогоднішнього дня ми обробили тільки третину своєї площі. У поле заходили на свій страх і ризик, з хлопцями з металошукачами, самі ходили продивлялися всі ділянки», — розповів Володимир Черняк.

Поки залучити саперів не виходить, першочергово розмінування відбувається на житлових об’єктах, дорогах. Є приватні компанії, але вартість їхніх послуг непідйомна для невеликих аграріїв. 

Техніка господарства залишилася на місці, її не розікрали, але машини зазнали значних пошкоджень. Дещо вже вдалося відновити, дещо ні. До війни фермер придбав у кредит сівалку, дискову борону, потрібно повертати кредитні кошти. Але господарство фактично пропустило сезон, не отримало жодних доходів, і не може ні виконати кредитні зобов’язання, ні забезпечити себе необхідним для подальшої роботи.

«Коштів бракує. Коли настав сезон посівної, в нас залишалось трішки минулорічного насіння, але частину розікрали мародери…. Завдяки підтримці, ми отримали насіння соняшнику. Для нас це була суттєва допомога. Ми змогли засіяти ті ділянки, які можна було», — додає Володимир Черняк.

Зокрема, фермер отримав навесні 2023 року для весняної посівної насіння соняшника за програмою підтримки USAID АГРО.

Вже за кілька тижнів насіння дасть врожай і господарство отримає можливість продати його, а дохід використати на нагальні потреби, відновлення та наступну посівну. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.