13 вересня 2023, 15:00, Україна

Цьогоріч 16% підприємців зіштовхувалися з проявами корупції у земельних питаннях

Програма USAID АГРО, спільно з дослідницькою агенцією Info Sapiens, презентували результати Всеукраїнського дослідження «Рівень корупції в земельних питаннях, з якими стикалися мікро, малі та середні аграрні підприємства у 2023 році».

Понад половина опитаних ММСП (мікро-, малі та середні підприємства) — 59% — вважають, що корупція у земельних відносинах всеохоплююча або досить поширена. Водночас на власному досвіді зіштовхувалися з проявами корупції протягом року значно менше респондентів — 16%.

З усіх пов’язаних із земельними відносинами процедур найчастіше протягом останнього року респонденти стикалися із необхідністю отримати витяг із кадастру про земельну ділянку або про її нормативно-грошову оцінку (35%), незмінно у порівнянні з 2022 роком.

А орган, який відповідає за цю роботу — Держгеокадастр — ММСП вважають найбільш корумпованим (37%).

На другому місці за рівнем корупції в земельних питаннях (23%) — сільради, міські ради та ради ОТГ, на третьому — місцеві державні адміністрації (11%).  

Читайте також: У держпідприємств вилучатимуть земельні ділянки с/г призначення без їх згоди — президент підписав Закон

Майже половина респондентів (48%) вважають створення штучних проблем і перешкод та затягування процедур у часі одним із найбільш поширених проявів корупції за останній рік.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.