24 вересня 2023, 12:00, Світ

Литва заборонила хутрові ферми

Сейм Литви підтримав заборону в країні хутрових ферм з 2027 року. З 2024 до 2026 рр. діятиме перехідний період. Про це повідомляє видання LRT.

Противники кроку наполягали, що це несправедливо стосовно фермерів. Прихильники аргументували, що у сучасному світі потрібно відмовлятися від бізнесу, який створює страждання тваринам і забезпечує для людей предмети розкоші, а не життєво необхідні речі.

Повна заборона набуде чинності у 2027 році. З 2024 до 2026 року діятиме перехідний період, коли фермери мають згорнути діяльність і подати заявки на компенсації. Якщо зробити це вже у 2024 році, компенсація за кожну тварину у поголів’ї складе 3 євро, а якщо в останній — 1 євро. 

Також фермерам пообіцяли допомогти з виплатами для працівників, яких звільняють, та оплатити витрати на знесення будівель та утилізацію відходів. 

Вже закриті фермерські господарства не зможуть претендувати на такі компенсації, їх отримають лише ті підприємства, які працювали на момент ухвалення закону. Підприємствам з пільговими кредитами компенсація за вихід виплачуватиметься лише після погашення кредитів.

Представники галузі заявляють, що такі розміри компенсації можна прирівняти до їхньої відсутності, та збираються оскаржити новий закон у суді. 

Поправки щодо заборони бізнесу хутрових звірів обговорюють у Сеймі з кінця 2021 року.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.