27 вересня 2023, 09:30, Україна

Фермер поділився секретами прибутковості птахівництва

Євгеній Руський розпочав свій бізнес із продажу курчат у 2007 році. Тоді він побачив попит на птицю і почав її продавати, спершу невеликим обʼємами, а з роками став одним з лідерів на Півдні країни. 

Окрім того, у фермера є птахоферма в Апостолівському р-ні на Дніпровщині, де він вирощує птицю, яку не вдалось продати.

Про це йдеться у спецпроєкті «Бізнес на курчатах — чи прибутково це під час війни» на Kurkul.com.

Ферма дорощування птиці має потужність 25-30 тис. голів. Євгеній Руський зізнається, що роботу на фермі любить менше, аніж продажі, однак за 15 років в бізнесі вже знає таємниці, як зробити птахівництво прибутковим.

«Робота з фермою мені менш цікава, аніж молодняк. Але маю багатьох клієнтів-фермерів, які вміють вирощувати птицю, щоб це приносило прибуток. І в прибутковому птахівництві є 2 таємниці», — повідомив Євгеній Руський.

Перша криється в простому правилі — «Не потрібно придумувати велосипед». Тобто є загальна технологія розведення птиці й треба її обовʼязково дотримуватись, враховуючи всі фактори — від вологості та освітлення до кормів. А друга — це розумний продаж.

«Якщо ви плануєте вирощувати птицю і давати їй неякісний корм, то краще нею не займатись. Це як пазл — якщо ви будете давати неякісний корм, то птиця буде вмирати. Й аналогічно з гарними комбікормами, але поганим утриманням птицю можна дуже легко зіпсувати», — зауважив він.

Протягом всього періоду роботи ферми Євгеній Руський купує корми виключно компанії Крамар. Він зазначає, що бачить результат на птиці.

«Я був на цьому виробництві не раз. І мені здається, що сам власник надзвичайно хвилюється за якість кормів та свою репутацію. Тому постійно проводить лабораторні дослідження. Оскільки у нас на фермі, як правило, залишаються бройлери, то ми годуємо їх від 2-3 денного віку до 3 місяців. Тому використовуємо повну лінійку для бройлерів від «Крамар». Також купуємо стартовий корм для качок. Він за пару днів її гарно «підіймає» після транспортування», —  поділився Євгеній Руський.

Першочерговою є якість корму, на що впливають його складові. Наприклад, корм для бройлерів повинен містити в собі якісну зернову групу, високопротеїнову білкову групу, збалансований вміст амінокислот, високої якості вітаміни та мікроелементи.

«До мене приїжджали торгові агенти і вмовляли купляти їхній комбікорм, бо з ним птиця випереджає графік росту на 200 чи на 300 грамів. Як курка може рости швидше, ніж це прогнозують виробники материнського стада? Користуючись з якогось гормону росту. Виходить, купивши такий корм, фермер робить одразу 2 помилки: переплачує 3-4 тис. грн і насичує яйця і мʼясо незрозумілими речовинами», — застерігає птахівник. 

Коли Євгеній Руський з цікавості звернувся в «Крамар», чи можуть ті виготовити аналогічний «гормональний» корм, то в компанії відповіли, що можуть, але принципово цього не робитимуть. Тому, що відповідають за здоровʼя птиці і людей.

Читати за темою: Компанія Крамар планує збудувати ще один завод із виробництва комбікормів 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.