28 вересня 2023, 18:00, Олійні

Врожайність соняшника на Вінниччині нижча торішньої

Цьогоріч у СВК «Колос» з Вінниччини соняшником засіяли 256 га. Про це розповів агроном господарства Віталій Школьний, передає Суспільне.

За три дні змолотили половину площі. Середня врожайність соняшника в агропідприємстві — 3,3 т/га, це на 0,5 т/га менше, ніж торік.

«Соняшник на цьому полі, ми підрахували, дасть 3,3-3,4 т/га. А минулого року ми отримали по 3,8 т/га. Є дві причини цьогорічної врожайності. Одна із них — це вологість. У нас квітень, травень, червень, липень, серпень випало 26 міліметрів. Це половина норми. Це вплинуло на врожай не лише соняшника, але й усіх культур. А другий — це добрива. Ми внесли на соняшник близько 30 кілограмів (на гектар — ред.) діючої речовини на старті. Азоту взагалі як підживлення ми не дали жодного кілограма. З весни запаси вологи в ґрунті був 60-70%, була внутрішня волога, вона й врятувала врожай», — пояснив Віталій Школьний.

Загалом на Вінниччині цьогоріч під соняшником 18% посівних площ. Про це розповіла заступниця директора обласного департаменту агропромислового розвитку Валентина Кирилюк. 

«Якщо порівнювати з попереднім роком, це менше на 40 тисяч гектарів. Урожайність на сьогодні на зібраних площах, а це близько 4% площ, на рівні 2,7 т/га», — зазначила Валентина Кирилюк.

Нагадаємо, станом на 21 вересня аграрії намолотили 7,64 млн т олійних культур. З них 2,37 млн т соняшника з площі 1,08 млн га (22%). На звітну дату середня врожайність соняшника по Україні 2,18 т/га. Торік цей показник становив 1,92 т/га. Найвища врожайність наразі в аграріїв Чернівеччини — 3,25 т/га;

Читайте також: Маржинальність виробництва олійних суттєво впала — аналітики

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.