9 жовтня 2023, 12:00, М’ясо

Фермеру-переселенцю через нестачу кормів доведеться вирізати поголів'я кіз

Фермер-переселенець Сергій Свириденко, який евакуював з Донеччини на Волинь 150 кіз різних порід, зменшує своє тваринницьке господарство. Про це пише Суспільне.

Як розповів фермер, наразі в нього залишилося всього 35 тварин. Проте і їх до кінця жовтня доведеться вирізати, оскільки не вистачає людей для їхнього догляду та коштів на корми, аби вигодовувати кіз.

«Мені довелось скоротити поголів’я, тому що не вистачає людей на догляд. Багато людей виїхало звідти і купівельна можливість суттєво знизилась. Треба платити зарплату і годувати тварин. Це досить затратна справа, а при поганій торгівлі, економічно це неможливо тягнути», — пояснив власник фермерського господарства.

Сергій Свириденко родом із села Іванопілля Краматорського району. Він — учасник АТО. Після повномасштабного вторгнення вирішив рятувати господарство кіз, бо вдома було небезпечно, тому приїхав у село Горянівка Олицької громади, що на Волині.

Читайте також: Юрій Нечипорук: Сімейна ферма на 30 корів може обійтись без найманої праці

Зі слів Сергія Свириденка, в господарстві має кози різних порід, але переважає англо-нубійська порода, завезена зі Швейцарії.

«Більшість тут нубійських процентних кіз. Це африканська порода, яка була в 19 столітті доведена до остаточного свого вигляду в Англії, тому вона називається англо-нубійська. Порода ця м’ясо-молочна. Молоко має надзвичайну плотність, дуже добра жирність. Те, що треба для виробництва сиру», — додав Сергій Свириденко.

На своєму господарстві чоловік виготовляє крафтові сири, бринзу із козячого молока, а також ковбаси. Продукцію вдається реалізовувати на ярмарках або через інтернет-сайти. Як додав фермер, планує залишитися жити на Волині, а після завершення війни хотів би відкрити філію свого козиного господарства на Донеччині.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.