11 жовтня 2023, 18:00, Цукор

Угорщина дозволила ввезення українського цукру

Угорщина зняла заборону на імпорт українського тростинного та бурякового цукру, яка була запроваджена після 15 вересня 2023 р. Про це пише «Європейська правда».

Відтепер український цукор можна вільно ввозити до Угорщини, оскільки його виключили зі списку продуктів, на які поширюється заборона імпорту.

До слова, в Україні триває сезон цукроваріння. Цьогоріч може бути виготовлено 1,6-1,7 млн т цукру. З них експортувати можна приблизно 500 тис. т.

Нагадаємо, попри те, що Єврокомісія скасувала обмежень на імпорт української сільгосппродукції, Угорщина після 15 вересня вирішила ввести власну, односторонню заборону на ввезення 24 агротоварів з України.

Водночас, за словами експертів, для вітчизняного АПК до 2022 року Угорщина була далеко не пріоритетним партнером. За підсумками 2021 року в структурі загального експорту Угорщини, наша країна займала шістнадцяте місце, а в імпорті — п’ятнадцяте. Товарообіг с/г продукцією становив лише близько $250 млн.

При цьому основні ринки збуту для угорської агропродукції — це країни ЄС, куди у 2022 р. почала активно заходити Україна у зв’язку з відомими для всіх обставинами.

Окрім того, що наші країни є прямими конкурентами за ринки ЄС, Угорщина користується портами Румунії для реекспорту своєї продукції, оскільки не має прямого виходу до моря. Тобто ще одна точка конкуренції, але вже за логістику.

Читайте також: Аграрії почали надсилати заявки на видачу експортних ліцензій за новими правилами

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.