16 жовтня 2023, 08:30, Україна

Борні добрива для осіннього підживлення ріпаку: типи та ефективність

Осіннє підживлення озимого ріпаку бором сприяє розвитку рослин та підвищенню їхньої зимостійкості. Втім, ефективність застосування борних добрив залежить від форми бору та його біодоступності для рослин. Про це розповіли фахівці агродепартаменту LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

«Асортимент борних добрив для позакореневого підживлення дуже широкий, представлені вони сухою препаративною формою у вигляді чистої борної кислоти та боратів натрію (динатрійоктоборат, тетраборат натрію та ін.) або рідкою, як органічних форм бору, переважно боретаноламіну. Однак, не всі борні добрива забезпечують однакову якість або концентрацію доступного бору, а ціна продукту не завжди є найкращою мірою справжньої рентабельності застосування добрива», — розповіли фахівці агродепартаменту.

Більшість сухих форм бору погано засвоюються листовою поверхнею є малоефективним джерелом бору та спричиняють фітотоксичність. Наприклад, борна кислота і тетраборат натрію (бура) мають відносно низьку розчинність, особливо за низьких температур робочого розчину, що може призвести до нерівномірного розподілу діючої речовини у баку. В цьому випадку на листову поверхню потрапляють різні концентрації робочого розчину, в тому числі дуже високі, що може призводити до опіків. 

Читайте також: Шкідники озимого ріпаку восени — поради щодо захисту посівів

Для підвищення розчинності та біодоступності бору найчастіше використовують композиції з моноетаноламіном. Ці сполуки повністю розчинні у воді та рідких NPK добривах, не містять хлоридів, натрію або важких металів, що зводить до мінімуму ризик забруднення, опіків або фітотоксичності та сприяє рівномірному покриттю листової поверхні, проникненню та адсорбції бору у рослину.

«Біодоступність бору в таких добривах досягається зниженням значення гігроскопічної точки добрива, тобто відносної вологості повітря, за якої нанесений на листя розчин буде залишатися вологим. Для порівняння — борна кислота має гігроскопічну точку на рівні 98%, тобто з розчину який потрапив на листову поверхню, в чистому вигляді вона буде засвоюватися рослинами лише за відносної вологості повітря вище 98%», — пояснили в агродепартаменті.

Для забезпечення рослин ріпаку бором фахівці агродепартаменту LNZ Group рекомендують внесення продукту DEFENDA БОР на основі бороетаноламіну, що містить 14% бору та азот. Добриво містить легкодоступні біологічно активні форми органічних поліборатів, тобто комплекси бору з етаноламіном. Висока концентрація дозволяє досягнути високої ефективності з нормою використання всього 0,5-1,0 л/га.

Читати за темою: Підживити ріпак бором оптимально саме восени — поради фахівця

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.