23 жовтня 2023, 08:30, Україна

Через відсутність вологи на окремих площах не зійшли озимі

Стан посівів озимих зернових характеризується в основному як задовільний, на окремих площах сходи відсутні або зріджені, що зумовлено недостатньою кількістю вологи в ґрунті під час посіву культур. Про це пише Kurkul.com з посиланням на інформацію Держпродспоживслужби та НААН.

За даними Укргідрометцентру у першій декаді жовтня опади різної інтенсивності (від слабких до помірних) спостерігалися впродовж 1-3 днів майже на всій території країни. Їх кількість лише в окремих районах Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей була близькою до норми та дещо більшою за неї (10-14 мм). У Харківській, Полтавській, Тернопільській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській та Львівській областях вона становила переважно 53-75% декадної норми (8-12 мм).

На решті території тривав дефіцит опадів — їх кількість була значно меншою від норми і становила 17-50% (3-8 мм), у багатьох районах південних та центральних областей взагалі було сухо.

Читати за темою: У багатьох регіонах посилюється ґрунтова посуха — Укргідрометцентр 

«Такі агрометеорологічні умови, на жаль, є несприятливими для своєчасної сівби озимих культур, оптимальні строки якої у більшості областей закінчилися у першій декаді жовтня», — зазначили науковці НААН.

Попри несприятливі умови на Одещині все ж сіють озимі зернові. Сподіваються, що опади все ж таки будуть, тож насіння прокинеться та дасть сходи.

Через посушливі погодні умови, за спостереженням науковців, у Вінницькій області сформувалась вкрай складна ситуація із отриманням сходів озимих колосових культур.

Водночас на сьогодні допустимі, а з урахуванням потепління другої половини осені і оптимально пізні строки сівби пшениці озимої на більшій частині території країни ще тривають, що робить доцільним продовження сівби цієї культури до отримання запланованих обсягів її посівних площ.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.